روش های تولید ورمی کمپوست

راه و روش های تولید ورمی کمپوست

تولید کننده بایستی با انواع روش های تولید ورمی کمپوست آشنایی کامل داشته و با توجه به مکان تولید میزان سرمایه گذاری و هدف از تولید ، یکی از روش هایی که تطابق بیشتری با شرایط او دارد را انتخاب نماید. انواع روش های علمی و کاربردی که برای شرایط کشور مناسب است به شرح ذیل است

 

توجه شما را به سمت چپ  قسمت  (مطالب ویژه و مهم ) جلب مینمایم .

اگر با گوشی اندروید وارد سایت شدید در انتهای پایین مطلب بعد از دیدگاهها دسترسی به مطالب ویژه و مهم 

تولید تناژ بالای  ورمی کمپوست  در ۱۰۰۰ متر مربع

اگر در روش پشته ای ارتفاع پشته ها را بالاتر گرفت می توان تولید را در واحد سطح افزایش داد .

در این روش ارتفاع پشته ها را می توان حتی تا ۲ الی ۳ متر و عرض را تا اندازه دلخواه در نظر گرفت .

نحوه برداشت کود ورمی کمپوست در این روش به صورت هفتگی از روی بستر و به صورت لایه برداری است .

بدلیل که اینکه کرم های کمپوستر سطح زی هستند پس از گذشت زمان کافی سطح بیست الی سی سانتی متری از بستر پرورش را خورده و تبدیل به ورمی کمپوست می کنند . که با لایه برداری و قدری هوادهی کار ادامه پیدا میکند . بنابراین تخم های کرم خاکی که در سطح رها شده اند با کود برداشت میشوند و از بین می روند . این روش صرفا برای تولید کود ورمی کمپوست مناسب است و جهت تکثیر کرم خاکی چندان کاربردی نیست .

 

به همین سادگی شما با یکی از روش های تولید ورمی کمپوست آشنا شدید .

 

پشته ای با ارتفاع زیاد e1475078175729 - روش های تولید ورمی کمپوست

روش پشته ای تولید ورمی کمپوست با ارتفاع زیاد

 

مزایای روش تولید تناژ بالا  در ۱۰۰۰ متر مربع

نیاز به آبیاری کمتر بدلیل از دست رفتن کمتر رطوبت .

تولید مقدار بیشتری ورمی کمپوست در فضای کمتر .

قابلیت تحمل سرما بدلیل افزایش ارتفاع پشته برای کرم ها .

قابلیت اجرا در فضای باز بدون سقف .

عدم نیاز به سرکشی مداوم بدلیل آبیاری کمتر .

 

معایب روش تولید تناژ بالا در ۱۰۰۰ متر مربع

دوره طولانی بدلیل فعالیت کرم خاکی تنها در سطح توده (بیش از یک سال یا حتی دو سال ) .

تکثیر کرم خاکی بسیار کم بدلیل فعالیت کرم تنها در لایه ۳۰ سانتی متری از سطح توده. ( یکی از عمده معایب این روش همین موضوع است . )

کیفیت پایین کود ورمی کمپوست تولیدی بدلیل طولانی  شدن دوره و سفت شدن بستر پرورش .

همچنین تبدیل کمتر کود گاوی به ورمی کمپوست و تغییر ماهیت برخی عناصر موجود در ورمی کمپوست بدلیل طولانی شدن دروه پرورش .

احتمال تلفات کرم خاکی بدلیل حجم بالای کود گاوی و ایجاد حرارت ناشی از آن در فصول گرم .

 

تولید ورمی کمپوست به روش سبدی

این روش بیشتر برای منازل در ابعاد کوچک کاربرد دارد. البته نیاز به نیروی کارگری بیشتر از اشکالات این روش است . جنس سبد میتواند از چوب ، فلز یا پلاستیک باشد . اخیرا اغلب ظورف مورد استفاده در این روش از جنس پلاستیک است. ابعاد سبد ها نیز میتواندمتفاوت باشد.
به طور کلی اندازه سبد ها به مقدار مواد بستر بستگی دارد . به عنوان مثال برای ۰٫۵ کیلوگرم زباله در هفته، به سبدی به طول و عرض ۵۰*۸۰ سانتی متر و عمق ۲۵ سانتی متری نیاز است. چنانچه در ظروفی استفاده شود که به صورت شبکه ای نیست( شبه لگن یا تشتک) لازم است کف ظروف را به تعداد لازم سوراخ های حدود ۵ میلی متری ایجاد نمود و کف سبد را با لایه ای نازک از بقایای گیاهی به ویژه کاه و گلشن پوشانده . همچنین بهتر است سبد ها را روی پایه هایی از جنس آجر یا چوب قرار داد.

 

ورمی کمپوست سبدی - روش های تولید ورمی کمپوست

تولید ورمی کمپوست به روش سبدی

 

پس از اضافه نمودن مواد غذایی به سبد ها با توجه به اینکه کرم های ورمی کمپوست محیط فاقد نور و مرطوب را ترجیه میدهند، برای حفظ روطوبت و تاریک نمودن بستر ها روی سبد ها را باید پوشاند . میتوان از درپوش های مختلف از جمله پارچه و کیسه های گونی نخی استفاده نمود. برای ۵۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم توده ۵۰۰ تا ۷۵۰ گرم کرم ( ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ عدد کرم ) مورد نیاز است .
بعد از حدود ۲ ماه ، رنگ بستر تیره و حجم توده ۲۵ تا ۳۰ درصد کاهش میابد . در این زمان ورمی کمپوست آماده برداشت است. برای جداسازی کرم ها از توده میتوان از الک کردن استفاده نمود و یا اینکه کود آماده شده را به یک طرف سبد می رانند و مواد غذایی تازه را به طرف دیگر اضافه میکنند . با توجه به اینکه کرم ها به سمت مواد غذایی تازه حرکت میکنند. بنابر این به روش طبیعی عمل جداسازی کرم ها از توده انجام میگیرد.

مطلب پیشنهادی:
توليد کود با زباله های آشپزخانه

 

توجیه اقتصادی تولید ورمی کمپوست به روش سبد

روش سبدی از نقطه نظر فنی مزایایی دارد که قابل انکار نیست. اما از نقطه نظر بهره وری اقتصادی شروع کار با این روش به هیچ عنوان توصیه نمیشود. در تولید ورمی کمپوست به روش سبدی هزینه قابل توجهی (چیزی حدود ۶۰ درصد) از کل سرمایه صرف خرید سبد میشود. به عنوان مثال با سرمایه ای معادل ۱۰ میلیون تومان شما حداکثر قادر به تولید ۶ الی ۷ تن ورمی کمپوست خواهید بود. این درحالیست که با همین مقدار سرمایه اگر از روش پشته ای استفاده شود ۳۵ الی ۴۰ تن ورمی کمپوست حاصل میگردد
از این گذشته کرم نیز یکی از منابع پر هزینه می باشد. اگر هدف شما راه اندازی یک فارم ۳۰۰ تنی است پیشنهاد میشود که با یک فارم ۱۰۰ تنی به صورت پشته ای کار را آغاز کنید و کرم مورد نیاز برای مراحل بعد را خودتان تولید کنید. در چنین حالتی حدود ۳۰ تا ۴۰ میلیون تومان از نظر اقتصادی صرفه جویی خواهید کرد
اما روش سبدی به دلیل تولید سریعتر ورمی کمپوست و قابلیت کاربرد بیشتر برای فضاهای کوچک مورد توجه می باشد. لذا توصیه میشود تا به صورت گام به گام به سمت تولید ورمی کمپوست به روش سبدی نیز حرکت شود
به صورت کلی حرکت با یک شیب آهسته و شروع بایک فارم پشته ای ۵۰ الی ۱۰۰ تنی و توسعه آن به فارم پشته ای بزرگتر و در کنار آن تولید ورمی کمپوست به سبدی (به منظور تولید سریعتر ورمی کمپوست) میتواند یک چارچوب اقتصادی مناسب برای تجارت شما باشد

 

معایب روش سبد ورمی کمپوست

متاسفانه در کشور عزیزمان کرم خاکی را با روش سبد پرورش می دهند و دلیل بیشتر کسانی که به این روش روی اوردند این است که فضای کمتری را میگیرد اما باید دانست که این طور نیست :

۱- حمل و نقل آن مشکل است .
۲-کود کمتری در آن به ورمی کمپوست تبدیل میشود .
۳-رشد و تولید مثل کرم ها در آن کم است .
۴-کود بدست امده بی کیفیت است .

 

تولید ورمی کمپوست به روش پشته ای روباز ( روش windrow )

این روش که روشی سنتی بوده برای سطوح بزگ و تولید انبوه کاربرد دارد و برای کسانی است  که دارای گاوداری و زمین شخصی در مجاورت گاوداری بوده و هدف اصلی تولید کود در مقیاس بزرگ می باشد.
در این روش توده آماده شده و در سطح زمین به صورت پشته ای ( توده های طویل ) با طول متفاوت ۲۰ تا ۸۰ متر و ارتفاع ۵۰ سانتی متر قرار داده میشود. دراین سیستم کیفیت کود چندان رضایت بخش نیست . ( ادواردز ۱۹۹۵ )
قرار گرفتن بستر تولید در معرض تغییرات عوامل محیطی و از طرفی طولانی بودن فرآیند تولید ( ۴ تا ۵ ماه ) ازمعایب این روش به شمار میرود . برای سهولت در جدا نمودن کرم از بستر ، مواد تازه را میتوان همجوار با بستر آماده شده اضافه نمود و کرم ها را در این حالت به سمت مواد غذایی تازه حرکت میکنند و عمل جدا سازی به صورت طبیعی انجام میگیرد.

 

هوادهی بستر ورمی کمپوست

عمل هوادهی در روش روباز پشته ای نیاز است انجام گردد. زیرا در میان توده که کرم ها مشغول فعالیت تولید هستند ، در اثر فعالیت آنها مواد گازی از جمله گاز متان تولید میشود که باعث از بین رفتن کرم ها میشود. بنابر این لازم است به طور متناوب توده به هم زده شود تا گاز متان از داخل توده خاج شده و کرم ها فعالیت خود را ادامه دهند. بسته به روش تولید ابزارهای دستی و مکانیزه مختلفی برای این کار وجود دارد. در حال حاضر این کار در ایران با روش دستی و با ابزاری شبیه شن کش انجام میگردد.

مطلب پیشنهادی:
فواید کرم خاکی در کشاورزی و باروری خاک

 

ورمی کمپوست پشته ای روباز - روش های تولید ورمی کمپوست

تولید ورمی کمپوست به روش پشته ای روباز

 

تولید ورمی کمپوست به روش پشته ای در محوطه سر پوشیده

کلیه عملیات دراین روش مشابه روش روباز است فقط سطح توده توسط مصالح مختلف از جمله پلاستیک ، پوشال ، ایرانیت ، موادی از جنس حصیر و سرشاخه درخت با پایه های چوبی و یا پارچه ضخیم و به طور کلی سایبان های مختلف پوشیده میشود. این روش در مناطق سردسیری کشور از جمله استان های غربی و استان خراسان رضوی و خراسان شمالی و جنوبی کاربرد گسترده دارد. در این روش کیفیت کود تولید شده بهتر بوده و زمان تولید کوتاه تر میباشد.
ارتفاع سایبان را میتوان ۲ تا ۳ متر در نظر گرفت . از قرار دادن پلاستیک برای پوشانیدن سطح بستر خودداری شود ، زیرا لایه پلاستیک باعث افزایش درجه حرارت و جمع شدنن گازهای مختلف در بستر می شود.

 

ورمی کمپوست پشته ای بسته - روش های تولید ورمی کمپوست

تولید ورمی کمپوست به روش پشته ای بسته

 

تولید ورمی کمپوست به روش تانک

این روش نیز از روش های ساده است که توده داخل محفظه ای به شکل تانک قرار میگیرد و یا داخل محفظه سیمانی و یا حتی داخل آغل گوسفندان انجام میگیرد. این روش بیشتر برای مناطق سردسیر و معتدل کاربرد دارد. برای کمک به برداشت مواد میتوان تانکر ها را از وسط با تیغ های مشبک جدا نمود. در این روش میتوان از ظروف مختلف استفاده نمود. انواع جعبه های بزرگ ، تانک های برزنتی و حتی وان حمام نیز استفاده مینمایند.
بدین منظور یک مخزن سیمانی به طول ۲ متر و عرض ۱ متر با عمق ۱ متر درون یا بر روی زمین آماده نمایید. این مخزن در قسمت انتها دارای یک خروجی برای تخلیه آب اضافی است. در لایه زیرین این مخزن سیمانی یک لایه به ضخامت ۵ سانتی متر از آجرهای شکسته و سنگریزه درشت آماده سازید. این لایه به خروج آب اضافی از عمق مخزن کمک میکند. بر روی این لایه ، خاک به ضخامت ۱۵ سانتی متر بریزید که به این لایه اصطلاحا لایه پایه گفته میشود.
روی این لایه پایه ، کود دامی را به ضخامت حداقل ۵ سانتی متر قرار دهید.
حداقل ۱۰۰ عدد کرم خاکی را بر روی این لایه قرار دهید. این لایه ها را با استفاده از آب مرطوب نمایید. بر روی این لایه میتوان لایه ای از مخلوط برگ ، پهن حیوانات و مخلوط های دیگر از مواد آلی را قرار داد. بهتر است روی این لایه ها با برگ نخل یا شاخ برگ درختان دیگر پوشانده شود.

 

ورمی کمپوست تانک e1490297278789 - روش های تولید ورمی کمپوست

تولید ورمی کمپوست به روش تانک

 

تولید کود ورمی کمپوست به روش هندی

همان روش تانک است که در ایران با تبلیغات بیش از حد جهت فروش مخازن پلاستیکی از سوی برخی تولید کنندگان این مخازن توصیه میشود .

چندان تفاوتی با روش پشته ای از نظر تولید ندارد . جز هزینه و دردسرهای بیشتر . البته برای کسانی که به صورت کم حجم در گوشه حیاط یا ویلای خود قصد تولید ورمی کمپوست دارند ، بدلیل جمع وجور بودن و قدری زیبایی توصیه میشود .

اما برای تولید در تناژ بالا عملا کارامد نیست .

ناگفته نماند به پس آب خارج شده از زیر مخزن به هیچ عنوان نمیشود ورمی واش گفت . ورمی واش تعریفی مشخص دارد  .

پس از جداسازی کرم خاکی از بستر ، کرم خاکی جدا شده را شستشو میدهند و کرم خاکی بدلیل استرس وارد شده قدری مایعات جهت دفاع از خود ترشح میکند که برای مبارزه با آفات نباتی کاربرد دارد .

 

manure vermi compost big - روش های تولید ورمی کمپوست

روش تولید بستر هندی ورمی کمپوست

 

تولید ورمی کمپوست به روش مش

روش مش به این صورت است که چهار پایه که از سطوح  زمین ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر فاصله دارد و ابعاد آن به عرض ۱٫۲ و طول ۲٫۳ متر میباشد. چهار طرف آن با آهن نبشی مشابه تخت خواب به یکدیگر وصل گردید و سطح آن را توری ( مش ) مشبک فلزی قرار داده اند ، که توده را روی مش میریزند . در این روش به دلیل اینکه از اطراف بویژه پایین هوا وارد توده میگردد ، بنابراین تهویه به نحو مطلوب صورت میگیرد. این روش یکی از بهترین روش های تولید ورمی کمپوست به شمار میرود. در اکثر واحد های تولیدی اخیرا رواج یافته است. طول دوره تولید این روش کوتاه است به طوری که در طی ۲ تا ۳ ماه یکبار نوبت برداشت کود صورت میگیرد.

مطلب پیشنهادی:
نمونه برگ آنالیز ورمی کمپوست

ورمی کمپوست مش - روش های تولید ورمی کمپوست

روش مش در تولید ورمی کمپوست

 

تولید ورمی کمپوست به روش مش طبقاتی

همان روش معمولی است ولی برای استفاده بهتر فضا ، مش در دو تا سه طبقه تهیه میگردد. ضمن آنکه در روش سبدی نیز توان در طبقات کار کرد .

 

ورمی کمپوست مش طبقاتی - روش های تولید ورمی کمپوست

ورمی کموست به روش مش طبقاتی

 

تولید ورمی کمپوست به روش راکتوری

روش راکتوری یا جریان پیوسته به دو صورت ساده که در آن عملیات اضافه کردن و برداشت محصول تولیدی به صورت دستی انجام میگیرد است. در روش راکتوری با فناوری پیشرفته شامل تسمه نقاله و سرند های مخصوص است . در این سیستم جعبه های حاوی ورمی کمپوست روی پایه های بالا برنده میباشد. سطح پایین جعبه های مشبک است. در هنگام برداشت قسمت پایین ورمی کمپوست میله مخصوص خرد و سرند میکند و مواد تازه به قسمت پایین جعبه ها اضافه می شود. سرعت تولید در این روش زیاد و مواد آلی به عمق ۹۰ سانتی متری و در مدت ۳۰ روز به ورمی کمپوست تبدیل میشود. ابعاد محفظه به صورت معمول با عرض ۱ و طول ۲ تا ۲۰ متر مربع و ارتفاع ۹۰ سانتی متر می باشد.

از محاسن این روش تولید ورمی کمپوست مرغوب و نیز تکثیر حداکثری کرم خاکی و از بین نرفتن لارو و تخم کرم خاکی است .

اما بدلیل هزینه اولیه بسیار بالا نسبت به روش پشته ای و نیز هزینه تعمیر و نگهداری دستگاه چندان مقرون به صرفه نیست .

 

ورمی کمپوست راکتور - روش های تولید ورمی کمپوست

تولید ورمی کمپوست به روش راکتور (صنعتی)

 

ورمی کمپوست راکتور خانگی - روش های تولید ورمی کمپوست

تولید ورمی کمپوست به روش راکتور (خانگی)

 

معایب روش راکتوری در ایران

با اینکه گروه ورمی کمپوستینگ پیشرو در زمینه تولید دستگاه های راکتوری در ایران است ولی همواره باید طبق اصول اخلاق حرفه ای در کسب و کار معایب این روش نیز به وضوح بیان شود . از دلایل عمده استقبال سرد مزارع تولیدی ورمی کمپوست درر ایران می توان به موارد زیر اشاره کرد :

۱ عمدتا دستگاه های موجود در بازار از جمله این دستگاه که البته قابلیت های فراوانی دارد کپی برداری شده از روی فیلم های اینترنتی است بنابراین ممکن است بعد از مدتی دچار مشکلاتی شوند که باعث هزینه نگهداری بالا برای کاربر شوند .

۲ هزینه اولیه بسیار بالا برای خرید این دستگاه از مهمترین معایب دستگاه های راکتوری در ایران است که اثر مستقیم بر قیمت تمام شده محصول نهایی دارد . در بازار امروزه ایران رقابت در تولید محصول با کیفیت با هزینه کم در اولویت قرار دارد.

۳ تولید کم محصول در دستگاه ها و بدلیل محدودیت مالی در اضافه کردن دستگاه ها بخاطر هزینه زیاد خرید دستگاه های جدید .

مجموع عوامل بالا باعث شده است که تمام کارگاه های موفق تولید ورمی کمپوست در ایران از این روش استفاده نکنند .

روش پیشنهادی گروه ورمی کمپوستینگ جهت تضمین تولید موفق محصول با کیفیت با کمترین هزینه را در لینک زیر مطالعه کنید :

اموزش ورمی کمپوست بهینه و کاهش هزینه( ۱ )

نا گفته نماند بازار ایران با بازار های اروپایی و امریکایی متفاوت است .

 

تولید ورمی کمپوست به روش سطلی ( خانگی )

البته روش دیگری نیز وجود دارد که روشی خانگی است و صرفا برای تبدیل ضایعات آشپزخانه و خلاصی از پسماند های خانه است . در این روش از یک سطل پلاستیکی استفاده میشود که دور و زیر آن را سوراخ کرده ایم ، بستری از خرده کاغذ و مقواهای دور ریختنی خانه که مرطوب شده را در کف ظرف ایجاد میکنیم ، سپس مواد زاید از قبیل دور ریزهای میوه ، سبزیجات ، چای کیسه ای ، پوست تخم مرغ و … سایر زباله های مورد نیاز کرم را با کمی خاک به ظرف اضافه میکنیم . سپس کرم ها را به سطل که محل زندگیشان است وارد مینماییم . درب ظرف آن را گذاشته تا کرم ها بعد از عادت به محیط شروع به خوردن ضایعات خانگی کنند .

تولید در این روش کم بوده و با توجه به میزان تولیدی ضایعات و دور ریزهای خانگی میتواتن تعداد کرم ها و سطل ها را افزایش داد . درباره این روش تولید ورمی کمپوست خانگی مفصلا در قبل توضیح داده بودیم.

 

خانگی پرورش کرم خانگی e1468574575753 - روش های تولید ورمی کمپوست

پک کامل جعبه خانگی پرورش کرم خاکی خانگی ( تهیه شده توسط گروه )

 

 

منبع:
ورمی کمپوست ، فناوری تولید و فرآوری – انتشارات سخن گستر – تالیف مهندس مهدی عباس زاده

 

 

12 دیدگاه ها
  1. ارش از اصفهان
    ارش از اصفهان
    ارسال پاسخ
    با سلام و خسته نباشید . درباره روش پشته ای با ارتفاع بالا خیلی جالب نکات منفی و معایبش رو هم عنوان کردید . یکی از تولید کنندگان ورمی کمپوست روی این روش خیلی تبلیغات داره و همه از مزایاش تعریف کرده است که نشان دهنده عدم صداقت وی است . ضمنا گویا هزینه های گزاف برای آموزش این روش اخذ میکند که شما در این پست نشان دادید که روشی بسیار ساده و در چند خط آموزش دادید . با تشکر از مهندسان صادق چون شما که در جهت پیشبرد کشاورزی ارگانیک فعال هستید .
  2. کریم صادقی
    کریم صادقی
    ارسال پاسخ
    سلام در روش پشته ای با ارتفاع زیاد گفتید از معایبش یکی اینه که دوره حدود یکی دو سال طول میکشه ولی یکی از دوستان من میگفت که از جایی شنیده در عرض دوماه هم میشه با ارتفاع بالا تولید ورمی کمپوست کرد میشه توضیح بدهید ؟
    • محمد نادمی
      محمد نادمی
      ارسال پاسخ
      سلام در این روش از باکتری ای ام استفاده میشه و شما می توانید بدون استفاده از کرم خاکی و فقط بوسیله باکتری ای ام کود و بقایای گیاهی رو پوسانده کنید در عرض یکی دو ماه که بهش میگن تولید کمپوست نه تولید ورمی کمپوست . ورمی کمپوست یعنی کود کرم خاکی . خوب حالا که این موضوع روشن شد پس کرم های خاکی باید کل کود گاو و ضایعات گیاهی دیگه که توی بستر هست رو بخورند . خوب کرم خاکی در بهترین شرایط ایده آل روزانه اندازه نصف وزن بدنش غذا میخوره . پس اگر بخواهید دو ماهه ورمی کمپوست برداشت کنید باید برای ۱۰۰۰ تن بستر ، حدود ۳۳ تن کرم خاکی به بستر پرورش تزریق شود . این یک حساب دو دو تا چهار تای ساده است . برای جابجایی ۳۳ تن کرم خاکی باید حدود ۴۰۰ تن بستر با کرم خاکی حمل و جابجا شود . پس در غیر این صورت محصول برداشت شده بیشترش کمپوست هست نه ورمی کمپوست . مگر اینه همان زمان یکی دو سال را به کرم خاکی داده شود تا کل بستر خورده و تبدیل به ورمی کمپوست شود .حالا بماند که برخی فروشندگان کرم خاکی یک تن کرم خاکی رو به اسم ده تن میفروشن یا از اصطلاح هزار نخ مساوی یک کیلو و غیره استفاده میکنن . توضیح کاملترش قدری طولانی تره تماس بگیر تلفنی توضیح بدم .
  3. سید جانمیرزا بدیعی
    سید جانمیرزا بدیعی
    ارسال پاسخ
    دست شما درد نکند و موفق باشید . مطالب شما و بیشتر سایتهارا مرور کردم . بدنبال این بودم که بفهمم به ازائ هرتن کود گاوی چند کیلو کرم خاکی همراه با بستر اضافه میکنند . ایا نسبت خاصی دارد یا اینکه بستگی به نظر فعال و مدت زمان رسیدن به تولید دارد . البته در روش پشته ای سر پوشیده
  4. سلمان فاضلی تایباد
    سلمان فاضلی تایباد
    ارسال پاسخ
    من تولید کننده ورمی هستم پارسال از انبار تازه استفاده کردم تمام کرمهای ۴سالم رو لاروهای مگس خوردن امسال دوباره کرم خریدم .روی بسترهایم رو تور مگسی پارچه ای پهن کردم خیلی عالی شد
    • محمد نادمی
      محمد نادمی
      ارسال پاسخ
      درود . با کمال احترام همکار محترم . شایان ذکر است نخست انکه لارو مگس از کرم خاکی تغذیه نمیکند . و ضمنا توری جلوی لارو مگس را نخواهد گرفت زیرا تنها کافیست یک عدد مگس ماده روی بستر تخم گزاری کند انگاه لاروهای بدنیا امده خود در مرحله لاروی قادر به جفت گیری و تخم گزاری خواهند بود .
    • عادل
      عادل
      ارسال پاسخ
      با سلام خدمت شما میخواستم بدونم قیمت دستگاه راکتور چقدره؟
      • محمد نادمی
        محمد نادمی
        ارسال پاسخ
        سلام. لطفا طی تماس تلنفی با شماره ها مندرج در سایت استعلام بگیرید.
  5. ناشناس
    ناشناس
    ارسال پاسخ
    سلام آیا می توان در باغچه وبا برگ درختان کود ورمی را تولید کرد ؟
  6. مجیداقبال
    مجیداقبال
    ارسال پاسخ
    باسلام و احوالپرسی ، از مطالب عالی و کارآمد فوق کمال تشکر را دارم و براتون شادی بی سبب آرزو دارم.
  7. محمد نادمی
    محمد نادمی
    ارسال پاسخ
    درود وقت بخیر . در شرایط مختلف و نژادهای مختلف تفاوت داره .
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای مورد نیاز نشانه گذاری شده اند