طرز تهیه کود کمپوست فرایند تولید

طرز تهیه کود کمپوست چیست

طرز تهیه کود کمپوست یعنی اینکه مواد گیاهی قابل بازیافت از قبیل ضایعات گیاهی کشاورزی و انواع کود دامی را در طی فرایندی پوسانده کنیم و به عنوان کود کمپوست برای تقویت خاک کشاورزی استفاده کنیم . برای این منظور از برخی باکتری ها و یا کرم خاکی نیز می توان جهت سرعت روند تجزیه مواد و غنی تر شدن بهره جست .

در این قسمت سعی داریم با تاریخچه ، طرز تهیه کود کمپوست و انواع آن آشنا شوید .

 

توجه شما را به سمت چپ  قسمت  (مطالب ویژه و مهم ) جلب مینمایم .

اگر با گوشی اندروید وارد سایت شدید جهت دسترسی به مطالب ویژه و مهم در انتهای پایین مطلب بعد از دیدگاهها مراجعه کنید .

تلفن تماس ۰۹۱۲۲۶۸۷۵۴۲ نادمی

th 1 - طرز تهیه کود کمپوست فرایند تولید

طرز تهیه کود کمپوست مقیاس کوچک

 

فروش کود ورمی کمپوست با گواهینامه جهاد کشاورزی

فروش ورمی کمپوست توسط گروه ورمی کمپوستینگ با گواهینامه معتبر از سازمان جهاد کشاورزی استان البرز و ارسال به همه شهرهای ایران .

گروه ورمی کمپوستینگ دارای گواهینامه  دوره ی تخصصی ورمی کمپوست از سازمان جهاد کشاورزی استان البرز به شماره ثبت ۲۰۰/۴۳/۷۲۰۸۸۸ به تایید مدیر هماهنگی ترویج کشاورزی استان البرز است .

همچنین این وبسایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی(samandehi.ir) ثبت شده است .

 

گواهینامه جهاد کشاورزی - طرز تهیه کود کمپوست فرایند تولید

گواهینامه جهاد کشاورزی

 

کمپوست چیست

پوسال یا کمپوست پسماندهای آلی تجزیه‌شده و نسبتاً پایدار حاصل فرایند پوسش هستند و پوسش یا کمپوست کردن عمل پوساندن و تجزیه بقایای گیاهی، حیوانی و یا زباله‌های شهری همچنین لجن فاضلاب است که تحت شرایط خاص و روش‌های گوناگون انجام می‌گیرد. این عمل شاید کهن‌ترین روش بازیافت باشد. مواد آلی موجود در توده مصرفی برای کمپوست از ضایعات کشاورزی، مواد خوراکی و زباله‌هایی است که از راه تجزیه هوازی و بی‌هوازی به خاک سیاه و سفید غنی تبدیل می‌شوند که به عنوان کود در کشاورزی مصرف می‌شود. طرز تهیه کود کمپوست بسیار ساده است و به‌دست افراد با تجربه در خانه‌های خود، کشاورزان در زمین‌های شان، و به شکل صنعتی نیز انجام می‌شود. کمپوست حاصل فعالیت بیولوژیکی میکرورگانیسم‌هایی است که توانایی شکستن مولکول‌های درشت مواد آلی را دارا می‌باشند.

این کود که از پسماندهای کشاورزی، خانگی و خوراکی تولید می‌شود یکی از عالی‌ترین کودها برای مصارف کشاورزی به شمار می‌رود و تولیدکنندگان گل و گیاه نیز امکان بهره‌گیری از این کود را دارند. منیزیوم و فسفات موجود در این کود سبب آبرفتی شدن خاک‌های کشاورزی و جذب سریع تر مواد مغذی درون خاک می‌شود. کمپوست، خاک بسیار غنی و مورد استفاده است که در مکان‌هایی همچون در باغ‌ها، محوطه سازی، باغداری، و کشاورزی به عنوان کود بکار می‌روند. کمپوست به عنوان یک آفت کش طبیعی برای خاک نیز می‌باشد. در خاک پوسال اکوسیستم‌ها برای کنترل فرسایش، زمین و جریان بهسازی خاک، ساخت و ساز تالاب، و به عنوان پوشش دفن زباله بسیار مفید است.

مطلب پیشنهادی:
ترکیب شیمیایی ورمی کمپوست

 

تاریخچه طرز تهیه کود کمپوست

کمپوست از واژه‌ای لاتین Compositus و به معنای مخلوط و یا مرکب اقتباس شده است. کمپوست و بازیافت بقایای حیوانات از هزاران سال پیش شناخته شده بوده است؛ و در اروپا دانشمندانی چون هومر و ارسطو به آن پرداخته‌اند.

تولید کود کمپوست از زباله‌های خانگی، بحثی است که اولین بار بیش از دو دهه پیش در کشورهای اروپایی و آمریکایی مطرح شد.

مردم آموختند با این روش نه تنها می‌توانند از حجم زباله‌های تولید شده شهری بکاهند، بلکه کود مورد نیاز برای پرورش گیاهان خانگی را نیز بی‌هیچ هزینه‌ای تامین ‌کنند.

آمار دقیقی از میزان تولید سالانه کمپوست در خانه‌ها در دست نیست اما بر اساس آمارهای جهانی به طور میانگین سالانه در هر خانه بیش از ۲۰۰ پوند (۹۰٫۷۱۸ کیلو) زباله از مواد طبیعی در هر آشپزخانه تولید می‌شود که به راحتی می‌توان آنها را به کمپوست تبدیل کرد.

 

روش های طرز تهیه کود کمپوست

روش‌های پوسش در طرز تهیه کود کمپوست

پوسش به شکل هوازی و بی هوازی انجام می‌گیرد. عمل کمپوست روباز بدون پوشاندن توده موادآلی انجام می‌گیرد؛ و کمپوست بی‌هوازی Anaerobic به شکل سربسته انجام می‌گیرد؛ و فرایندی است که عمل کمپوست و تجزیه میکربی مواد آلی مختلط، در غیاب اکسیژن انجام می‌گیرد. باکتری‌های تخمیرکننده، تولیدکننده H2 (کاهنده پروتون) و متان‌زا سه گروه عمده میکرو ارگانیسم‌های فعال در این فرایند هستند. تجزیه موادآلی بوسیله دسته‌ای از باکتری‌هایی که تولید دی اکسید کربن و متان می‌کنند (باکتری‌های استوژنیک و متانوژنیک) اتفاق می‌افتد این باکتریها در رنج دمای بهینه ۳۵–۳۹ ◦C (مزوفیلیک) ۵۵–۶۰ ◦C عمل هضم را انجام می‌دهند. زباله‌ها توسط آنزیمها مشابه آنچه که در معده انجام می‌گیرد مواد الی را به قندها و آمینو اسیدها و مواد حیاتی مورد نیاز نباتات تبدیل می‌کنند.

 

طرز تهیه کود کمپوست در روش تراکتوری

در این روش زباله میکس شده در ردیف‌های موازی انباشت می‌شود و تراکتوری که دستگاه میکس در کنار آن نصب شده از میان ردیف‌ها حرکت کرده و عمل میکس را انجام می‌دهد، سپس تراکتور دیگری با دستگاه خردکن به همان شیوه عمل می‌نماید.

 

طرز تهیه کود کمپوست در روش دپوی پشته‌ای 

در این روش زباله میکس شده بعد از انباشت پشته‌ای در اثر فشار طبقات بالاتر آرام آرام و به مرور زمان تجزیه می‌گردد.

 

طرز تهیه کود کمپوست و چگونگی تولید

در کمپوست از مخلوط موادی چون کود حیوانی، خاک، مواد زائد گیاهی مانند کاه و برگ و شاخه‌های بسیار خرد شده و زاتدات آشپزخانه که شامل پوست میوه‌ها، میوه‌های غیرقابل مصرف، زائدات سبزیجات، ته مانده‌های خوراکی، پوست تخم مرغ ریز شده، خاک اره استفاده می‌شود؛ ولی باید از موادی که حشرات موذی را به خود جذب می‌کند و همچنین شاخ و برگ‌های درختان سوزنی برگ (مخروطیان) به دلیل اسیدی کردن پی‌اچ توده کمتر استفاده شود.

مطلب پیشنهادی:
توجیه اقتصادی تولید ورمی کمپوست به زبان ساده

 

طرز تهیه کود کمپوست صنعتی

فرآوری حجیم و صنعتی کمپوست با کمک میکروارگانیسم‌های گرمادوست EM

روشی سودمند و جایگزینی بسیار سومند برای خاک چال یا همان دفن کردن زباله در مدیریت پسماند بوده که در شهرهای گوناگون جهان مورود استفاده قرار می‌گیرد. پیشینه کمپوست صنعتی در ایران و تولید کود از زباله‌های شهری از سال ۱۳۴۸ هجری شمسی و در شهر اصفهان آغاز گردیده است. کارخانه ذکر شده توسط شهرداری اصفهان و در جنوب شرقی زاینده رود آغاز به کار کرد. در سال ۱۳۵۱ دومین کارخانه کمپوست در جنوب تهران، در صالح آباد احداث گردید؛ و سومین کارخانه نیز در سال ۱۳۶۸ در شمال شرقی شهر اصفهان توسط یک شرکت سوئیسی طراحی و اجرا شده و مورد بهره‌برداری قرار گرفت.

 

th 3 - طرز تهیه کود کمپوست فرایند تولید

طرز تهیه کود کمپوست صنعتی

 

طرز تهیه کود کمپوست خانگی

طرز تهیه کود کمپوست خانگی بسیار ساده است . کمپوست خانگی در حیاط بوسیله کومه کردن زباله‌های آشپزخانه، برگ درختان و یا کود پرندگان و چهارپایان در یک گوشه یا قرار دادن آنها در یک چاله در زمین و اجازه به طبیعت بویژه میکروارگانیسم‌ها برای انجام عملیاتش به آسانی می‌تواند صورت گیرد. همچنین می‌توان از سطل تهیه کمپوست نیز استفاده کرد.

برگ‌ها بخش زیادی از زباله‌های حیاط‌ها و باغ‌ها را تشکیل می‌دهند. برای تولید کود کمپوست خوب در خانه که به کار نگهداری گل‌های گلدانی‌تان بیاید، می‌توانید از مقادیری از برگ‌های ریخته شده در پارک نزدیک خانه‌تان استفاده کنید.

هر روز در آشپزخانه منزل شما حجم زیادی از زباله‌هایی چون پوست خربزه و هندوانه، هویج، چای‌های کیسه‌ای، هسته سیب، پوست موز و تقریبا هر چیز طبیعی دیگری که در آشپزخانه به کار می‌رود، تولید می‌شود. شما تقریبا می‌توانید تمام زباله‌های طبیعی آشپزخانه‌تان را بازیافت کنید.

البته موادی چون گوشت و مواد گوشتی، مواد لبنی و مواد چرب مثل سس سالاد و کره بادام‌ زمینی برای تولید کود دردسرآفرین هستند. ضایعات گوشت در کمپوست باعث ایجاد بوی بد و جذب حشرات موذی می‌شود. پوست تخم مرغ هم ماده اولیه خوبی برای کود کمپوست است اما به کندی تجزیه می‌شود.

برای تولید کمپوست در خانه می‌توانید از سطل‌های فلزی در بسته استفاده کنید و آن را در جایی چون بالکن خانه‌تان قرار دهید. این کار به شما این امکان را می‌دهد که هر به هر اندازه زباله که تولید شد، به کود قبلی خود بیفزایید.

مطلب پیشنهادی:
تزریق کرم ورمی کمپوست

حواستان باشد که زباله‌های خانگی جزو مواد “سبز” هستند، در نتیجه هر بار که مقداری زباله آشپزخانه‌ای به سطلتان اضافه می‌کنید، روی آن را با حدود ۲۰ سانتی‌متر از مواد “قهوه‌ای” مثل برگ‌های خشک، بپوشانید. برای اینکه کودتان با سرعت بیشتری تولید شود، می‌توانید تمام مواد آن را به قطعات کوچکتری تقسیم کنید.

برای اینکه روند تولید کمپوست کوتاه‌تر شود، باید به جزئیات هم توجه کرد. اگر در منطقه‌ای سردسیر زندگی می‌کنید، سطل بازیافتتان را در محلی قرار دهید که در معرض تابش نور خورشید باشد تا با کمک گرمای خورشید، مواد زودتر تجزیه شوند. اگر هم در منطقه‌ای گرمسیر و خشک زندگی می‌کنید، سطل را در سایه قرار دهید تا سرعت تبخیر آب مواد موجود در آن کم شود.

زمان مورد نیاز برای تولید کمپوست کاملا به نسبت مواد اولیه شما و شرایط محیطی بستگی دارد، اما می‌توانید از روی شرایط ظاهری کود، پی ببرید که آماده است یا نه. کود کمپوست نهایی به رنگ قهوه‌ای تیره است و بوی خاک می‌دهد. اغلب در آن بخش‌هایی از برگ که تجزیه نشده است، دیده می‌شود.

این روزها در دنیا از کود کمپوست به عنوان کود مواد غذایی ارگانیک استفاده می‌شود. شما هم می‌توانید با استفاده از این کود، در حیاط خانه خود مواد غذایی ارگانیک پرورش دهید.

 

download - طرز تهیه کود کمپوست فرایند تولید

طرز تهیه کود کمپوست خانگی

 

طرز تهیه کود کمپوست به وسیله کرم خاکی

اخیرا با مطالعاتی که در کشور امریکا انجام شد روند تهیه کود کمپوست را با استفاده از کرم خاکی بسیار سریع تر کرده اند .

کرم های خاکی هم یکی از تجزیه کنندگان مواد آلی هستند . البته کرم های خاکی نژادهای گوناگونی دارند که تنها چند گونه از بین هزاران گونه کرم خاکی مناسب کمپوست سازی هستند .

استفاده از کرم خاکی در کمپوست سازی باعث افزایش چشمگیر کیفیت کمپوست تولید شده میشود و به کمپوست تولید شده با کرم خاکی ورمی کمپوست می گویند .

ورمی کمپوست علاوه بر محاسن کمپوست مزایای بسیاری نیز دارد تا جایی که موجب شده تحول عظیمی در کشاورزی ارگانیک بوجود آورد همچنین ورمی کمپوست القابی چون طلای سیاه را به خود بگیرد .

 

برای آموزش طرز تهیه کود ورمی کمپوست در خانه می توانید به لینکهای زیر مراجعه کنید :

جعبه کرم خاکی فروش خانگی خرده کلنی کامل

آموزش تولید ورمی کمپوست خانگی

برداشت ورمی کمپوست در روش خانگی

نکاتی مهم در تولید ورمی کمپوست خانگی

 

منابع :

سایت رسمی موسسه همشهری

سایت ویکی پدیا

 

 

18 دیدگاه ها
  1. مصیب مرادی
    مصیب مرادی
    ارسال پاسخ
    این جور کارها خوشبختانه سرمایه اولیه کم و زحمت زیادی میخواهد و خوشبختانته درامد خوبی دارد
  2. Tarane
    Tarane
    ارسال پاسخ
    سلام. برای تهیه ورمی کمپوست در حجم بالا به عنوان ایجاد یک کسب و کار به چه میزان زباله نیاز هست؟! و درواقع از کجا باید اون میزان زباله رو جمع آوری کرد.
    • محمد نادمی
      محمد نادمی
      ارسال پاسخ
      درود بر شما . برای تهیه ورمی کمپوست از کود گاوی استفاده میشه و یا کود دام های دیگه . برای استفاده از زباله میشه بعد از اینکه پشته ها از کود گاوی اماده شد از زباله های دور ریختنی میادین میوه و تره بار یا ضایعات کشاورزی و کارخانجات مواد غذایی استفاده کرد . برای استفاده از زباله شهری بدلیل الودگی های احتمالی و بیماری های مسری و نیاز به تفکیک زباله چندان توصیه نمیشود . مگر اینکه یک کارخانه بزرگ احداث کنید که نیاز به مجوزهای خاص خودش و قرارداد با شهرداری ها جهت تحویل زباله دارید .
  3. روح اله
    روح اله
    ارسال پاسخ
    من ازکجا باید شروع بکار کنم چقدرسرمایه لازم براشروع بکار
    • محمد نادمی
      محمد نادمی
      ارسال پاسخ
      سلام به خط تلگرام ۰۹۱۲۲۶۸۷۵۴۲ پیام بده راهنمایی های لازم به شما داده خواهد شد .
  4. مصطفی
    مصطفی
    ارسال پاسخ
    مهندس ایا علف های هرز باغ و باغچه برای کرم ها مناسبه؟ ممنون.
    • محمد نادمی
      محمد نادمی
      ارسال پاسخ
      درود . اگر چیده شن بله مناسبه ولی اگر چیده نشن کرم خاکی گیاهان زنده رو نمیخوره
  5. محمدزاده
    محمدزاده
    ارسال پاسخ
    سلام ممنونم از اطلاعات شما خیلی مفید بود و اگر امکان دارد جواب تمامی دوستان را در همین پست بدهید تا دیگران هم از آن استفاده کنند با تشکر فراوان
  6. نوروزی
    نوروزی
    ارسال پاسخ
    سلام از نخاله پسته میشود برای ورمی کمپوست استفاده کرد
  7. قیومی
    قیومی
    ارسال پاسخ
    سلام، ممنون از بابت مطالب جالبتون،به علت بیماری مادرم روزانه مقدار زیادی آب میوه میگیرم،میشه لطف کنید بفرماید چگونه از تفاله های آبمیوه استفاده کنم؟ممنون
  8. علی
    علی
    ارسال پاسخ
    سلام آیا فقط کود ورمی کمپوست برای خاک گلدان کافیست ممنون از مطالب آموزندتون
  9. ناشناس
    ناشناس
    ارسال پاسخ
    سلام. آیا برگ هایی که شته دارد و یا گیاهانی که بیماری دادن برای کمپوست شدن بد هستن. البته البته اگر مدت زمان کمپوست شدن را اینها را یک سال در تظر بگیریم. ممنون از جواب
  10. لشکری
    لشکری
    ارسال پاسخ
    لطفا یه فیلم کامل از لایه گذاری کمپوست بذازی. ممنون
  11. رحمانی
    رحمانی
    ارسال پاسخ
    با سلام و وقت بخیر. زمانی که جرم بیومس خشک (مواد خام)را در دسترس داشته باشیم. چه میزان کود میتوان از آن بدست آورد؟ منظور جرم کود کمپوست بر حسب کیلوگرم یا تن میباشد.
    • محمد نادمی
      محمد نادمی
      ارسال پاسخ
      سلام . معمولا بیش از نود درصد وزن اولیه موادی که توسط کرم خاکی خورده میشه تبدیل به ورمی کمپوست میشه و الباقی به صورت انرژی برای سوخت و ساز بدن کرم ها مصرف میشه
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای مورد نیاز نشانه گذاری شده اند