موارد مصرف چای کمپوست
اسپری کردن چای کمپوست مکمل سایر روش های مدیریت بیماری ها مانند کشتهای دوره ای ، استفاده گیاهان مقاوم ، هوادهی و تهیه مناسب ، ضد عفونی بذر و آفتاب دهی خاک است . چای کمپوست هم برای کنترول بیماری در قسمت های هوایی گیاه و هم به منظور افزایش میکرو فلور خاک استفاده میشود.
تحقیقات در آمریکا ، ژاپن و آلمان نشان داده است که تی کمپوست در کنترول بیماری های زیر موثر است :
– تحقیقات ولتزین در سال ۱۹۹۰ روی بیماری phytophthora infestans در مزارع سیب زمینی و گوجه فرنگی نشان داد که با استفاده از چای کمپوست اسب ( منظور استفاده از پهن اسب در تهیه کمپوست میباشد ) میتوان بر بیماری های غلبه کرد.
– تحقیقات ولتزین در سال ۱۹۸۹ روی بیماری پوسیدگی خاکستری ( botrytis cinerea ) در مزارع لوبیا و توت فرنگی نشان داد که با استفاده از تی کمپوست گاوی ، میتوان این بیماری را کنترول کرد .
– کیا و همکارانش (۱۹۹۰) توانستند بیماری پوسیدگی فوزاریومی – fusarium oxysporum را با استفاده از تی کمپوست تهیه شده از کمپوست پوسته و تنه درختان کنترول کنند .
– ولتزین (۱۹۸۹) توانست بماری سفیدک پودری و دروغین روی انگور ( uncinula necator و plasmopara viticola ) را با استفاده از چای کمپوست تهیه شده از کمپوست کود حیوانی و کاه و کلش کنترول کند .
– ولتزین در سال ۱۹۸۹ توانست سفیدک پودری ( sphaerotheca fuliginea ) روی خیار را با استفاده از چای کمپوست تهیه شده از کمپوست کود حیوانی و کاه و کلش کنترول کند .
– تحقیقات الید و اشتینبرگ در سال ۱۹۹۴ روی بیماری پوسیدگی خاکستری ( botrytis cinerea ) در مزارع گوجه فرنگی و فلفل نشان داد که با استفاده از تی کمپوست تهیه شده از کمپوست گاوی و مرغی و چای کمپوست تهیه شده از تفاله میوه انگور میتوان این بیماری را کنترول کرد.
– کرونین و همکارانش (۱۹۹۶) بیماری جرب سیب درختی ( venturia conidia ) را با استفاده از چای کمپوست تهیه شده از بقایای قارچ کنترول کردند .
– همچنین در تحقیقات کمالپور (۱۳۸۵) بیماری بوته میری در مرحله کشت گیاهچه خیار با به کار گیری کمپوست به عنوان بستر کشت به طور کامل کنترول گردید .
قارچکشها که به مواد آلرژی زا معروف هستند اثرات بسیار مخربی روی سیستمهای مختلف بدن دارند . تحقیقات ، بیش از ۲۵% از بیماری های پوستی را به قارچکش ها نسبت میدهند. کمپوست علاوه بر تامین مواد غذایی مورد نیاز گیاه و اصلاح ساختار خاک میتواند بعنوان یک قارچکش ارگانیم موثر در کنترول سایر بیماریها به کار گرفته شود.
منبع:
چای کمپوست – انتشارات مرکز نشر سپهر – تالیف : آقای بهرام تفقدی نیا و آقای محمد کمالور