خداوند بیش از ۳۰۰۰ نوع کرم خاکی آفریده است که چند نوع آن با مابقی تفاوت دارد، مابقی با تولید مثل سالی یک بار، مبادرت به شخم زدن و جابجایی خاک میکنند و لیکن چند نوع معدود دیگر با ویژگی خاصی نجات دهنده محیط زیست انسانها و تامین کننده غذای سالم آنها هستند، یکی از اینها، کرم خاکی آیزینیا فوتیدا Eisenia Foetida است که در زبان فارسی به کرم قرمز خاکی حلقوی بارانی و در سطح بینالمللی به کرم قرمز کالیفرنیاییRed Worm California و کرم کمپوستر معروف است.
کرم کمپوستر با تولید مثل هر هفته، با ویژگی داشتن ۷۰ درصد پروتئین در مقایسه با ۲۲ درصد پروتئین گوشت قرمز یعنی بیش از سه برابر و همچنین دارای امگا ۳ یکی از مخلوقات نادر خداوند از لحاظ مواد غذایی میباشد.علاوه بر این فضولات کرم کمپوستر کودی بنام ورمی کمپوست با خواص منحصر بفردی است که در ادامه خواص آن ارائه خواهد شد. این کرم در سال ۱۹۴۲ میلادی شناسایی شده است و از سال ۱۹۷۹ میلادی با آن کسب و کار میشود.
زیستگاه اصلی کرم کمپوستر:
کرم کمپوستر قادر به تحمل دما و یا گرمای زیاد و یا کم نیستند، بطوریکه در سرمای زیر نقطه یخبندان در طی چند ساعت همگی آنها از بین میروند. همینطور بیشتر آنها در صورتیکه حرارت محیط بمدت چند روز به بیش از ۲۵ درجه سانتیگراد برسد قادر به ادامه زندگی نخواهند بود و معمولاً برای مقابله با حرارتهای نامتناسب به دالانهای زیر زمینی خود پناه میبرند.
شرایط آب و هوایی فصول مختلف در واکنش عمودی و افقی کرم کمپوستر دخالت مستقیم داشته و نه تنها در یک دوره سالیانه بلکه در طول شبانه روز نیز تعداد فعالیت و حرکت عمودی و افقی آنها اختلافات زیادی از خود نشان میدهند. به طوری که در طول شبانه روز هنگام طلوع و غروب آفتاب فعالیت کرمها در سطح خاک بیشتر میشود و به همین ترتیب در فصولی که آب و هوا تعادل بیشتری دارند، تعداد و جمعیت کرمهای خاکی در سطح افزایش یافته و در مقابل در فصولی که شرایط نامناسب میشود این جانوران دورههای سکون اختیاری برای خود انتخاب میکنند(نمودار اقلیمی).
مصارف کرم کمپوستر:
در سایر کشورها از این کرم بدلیل داشتن پروتئین ۷۰ درصدی در موارد زیر استفاده میشود:
-مصرف پروتئینی انسانی
-مصرف پروتئینی حیوانی
-مواد اولیه در تولید لوازم آرایشی و بهداشتی
-مواد اولیه در تولید دارو
ویژگی های کرم کمپوستر:
کرم کمپوستر، در روز بیش از وزن خود غذا میخورد و ۶۰ تا ۹۰ درصد آن را به فضولاتی به نام کود ورمی کمپوست تبدیل میکند و این کود دارای خاصیت زیر است:
– بی بو است.
– مانع از ایجاد علف هرز میشود.
– استفاده از این نوع کود، کیفیت محصولات کشاورزی را نسبت به کود شیمیایی عملاً حدود ۵۰ درصد و کمیت (تعداد در واحد سطح) آنها را نیز چیزی در حدود ۲۰ تا ۷۰ درصد افزایش میدهد
– بدلیل خاصیت اسفنجی کود تولید شده در نگهداشت آب و آزاد سازی تدریجی آب موجود
– بدلیل فقدان هر نوع مواد شیمیایی، محصول کشاورزی تولیدی با استفاده از این کود، ارگانیک است و قیمت محصول کشاورزی ارگانیک در سطح جهانی، بین ۲ تا ۵ برابر قیمت محصول کشاورزی عادی است
– سازگاری بالا به دما و رطوبت
– رشد سریع
– تولید مثل بالا
-راندمان بالا در تولید